BIF 1 slot toernooi

Afsluitend toernooi

Op 18 december 2013 is deel 1 van Bridge in een Flits afgesloten met een individueel toernooi en een ‘kennistest’.

13 mensen schreven zich hiervoor in. Er werd in 6 ronden van 2 spellen gespeeld, telkens met een andere partner tegen wisselend samengestelde paren.
Het noteren van de uitslag per spel was leerzaam. Hoeveel was 3  + 1 nu ook al weer? Oh, ja 50+ 3*30= 140 oh néé dat moet 4*30 zijn het wordt dus 170 hè hè. Dat zit er op.

Pauze 

Hè hè, eindelijk pauze. Dat dachten alle deelnemers. Mooi niet dus.
Betsy en Huub zitten op de docentencursus. Daar leren ze dat bridge leergericht moet zijn. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel als mogelijk actief ‘dienen te zijn’ tijdens de lessen. Dat hebben we gaandeweg gemerkt. Steeds meer oefeningen  tijdens de lessen en ook nu komen ze aan met ‘theorievraagstukken’ :
“Hoeveel slagen haal je als de kaarten zus en zo verdeeld zitten. Alsof dat nog niet genoeg is wordt er ook nog eens gevraagd een spel helemaal te bieden en dan te vertellen (= opschrijven) hoe het gespeeld moet worden. ‘We moeten ‘gewoon’ een speelplan maken.
Tjonge jonge, dat viel tegen. Het is misschien wel leerzaam, maar op dat moment vooral lastig”.

Huub: “Wel leuk om te zien dat iedereen heel serieus om ging met de vraagstukken.
Onze complimenten daarvoor”.

Bridgescores

Bridgescores kun je op 2 manieren uitrekenen:

Methode 1:
Per spel krijg je een positieve of negatieve score. Alle scores samen geven een positief of negatief totaalscore.
Met deze telling wordt Inez eerste. Ze wordt op de voet gevolgd door Irene en Peter.

Methode 2:
Elk spel wordt nu 3 keer gespeeld. De hoogste score per spel krijgt dan 4 punten. De laagste 0 punten, er tussen in: 2 punten. Gelijke plaats = punten delen.
Op deze manier wordt er tijdens bridgewedstrijden geteld. Hoe vaker een spel gespeeld wordt hoe meer punten er op dat spel te verdienen zijn. Op deze manier is het ook mogelijk een percentage (aantal gescoorde punten gedeeld door het maximaal te halen aantal punten  (48)) per deelnemer uit te rekenen.

De winnaars (van het spelgedeelte)

Eerste:    Inez                    33 punten (68,78 %)
Tweede: Gerard               27 punten (56,25%)
Derde:    Netty                  26 punten (54,16%)

De theorie

Els is winnaar van dit gedeelte, ze haalde 12 punten. Inez zat er heel dicht bij met 11½ punten.

De prijzen

Voor alle deelnemers een spel ProPersona kaarten.
Voor de winnaars een bier/wijn glas met kaartsymbolen.
De drager van de rode lantaarn (Els 11 punten 22,9%) kreeg een feestelijke bridgebril overhandigd. Zo zie je maar dat bridge niet alleen theorie is. Toepassen in de praktijk en op het juiste moment de juiste partner/tegenstander kan heel veel beïnvloeden.

Natje droogje

Al met al een gezellige avond waarin iedereen het naar zijn zin had en er ook nog iets geleerd werd (hoeveel punten scoor je op een spel, theorie: hoe maak ik een speelplan en hoe speel ik het beste af).
Bridgeles Nijmegen zorgde  voor een hapje en een drankje. Daar werd (niet alleen tijdens de pauze) gretig gebruik van gemaakt.

no images were found