Vraag en Antwoord

wieSteeds vaker krijgen wij vragen over bridge. Heel vaak kunnen we zo met een antwoord komen, Soms ook niet. Dan moeten we ‘op zoek’. Dat doen we graag.  Het levert ons weer nieuwe invalshoeken op. Met vraag en antwoord willen we ons publiek van dienst zijn.
Vanaf nu gaan de vragen waarvan we denken dat meerdere bridgers ze zullen stellen ineen rubriekje stoppen.
Vraag en antwoord, We starten met 2 vragen .
1.Spellen verzorgen voor een Fietsdrive
2 Uitduiken is dat een officiële bridgeterm?

 

1: Fietsdrive
Hoi Huub,
afgelopen donderdag (cafe Toorop) heb ik met je even gesproken over het organiseren van een tuin-drive.
Nu de volgende vraag: is het mogelijk om 3 identieke series van 24 spellen te steken voor ons, inclusief materiaal (boards) (ev met frequentiestaat)?
En uiteraard wat de kosten hiervoor zijn?                  vr gr Hans Paauwen
__________________________

Hans,
Natuurlijk kunnen we daar iets van maken.
Maar: Heb je al duidelijk wat en hoe je een en ander wilt organiseren? Ik vraag het omdat naar ons idee het aantal benodigde boards en spellen afhankelijk is van het aantal plaatsen waar je speelt en het aantal deelnemers.
Zelf kunnen we voor 2 lijnen zorgen, Als we de spellen van BITODA er betrekken is 3 lijnen steken geen probleem.
Frequentie staten die bij de spellen horen zijn geen probleem (meer dan 100 keer gespeeld !!)                                      Kosten:   Per gestoken koffer (inclusief spellen, frequentie staten, boards) € 25,–
Huub / Betsy
_________________________________________________________

Vraag 2 Uitduiken  In les 11 van Bridge in een Flits deel 2 wordt de term ‘uitduiken’ gebruikt. Is dit een officiële term of een slechte vertaling van een Engelse term?

uitduiken

Antwoord: (Berry Westra)
Beste Huub,
Ik denk dat de term ‘uitduiken’ puur uit mijn eigen koker komt. Ik houd er van om verschillende situaties verschillend te benoemen, dat schept duidelijkheid. ‘Duiken’ gebruik ik als je in een door de tegenpartij aangespeelde kleur de slag opzettelijk niet wint. Wanneer je zelf een kleur aanspeelt en geen moeite doet om de slag te winnen is dat een andere speeltechniek, vandaar een andere term. Volgens mij heb ik trouwens de term ‘uitduiken’ niet in het boekje gebruikt, alleen in de handleiding.

Er zijn wel meer voorbeelden waar ik me niet aan de bestaande terminologie conformeer:
1.                        2.
A V 2                A 5 4

6 5 4                V 6 2
Ik betitel alleen figuur 1 als een ‘snit’. In figuur spreek ik van het ‘naar de honneur toe spelen’. Een bevriende bridgeleraar sprak me daarop aan, omdat volgens hem in de rest van de wereld ook figuur 2 een snit wordt genoemd. Valt ook wel iets voor te zeggen, in beide gevallen is de correcte speelwijze om naar de vrouw toe te spelen. In 1. kun je bij het goedizitten van de heer echter 2 slagen maken zonder van slag te gaan en in 2. niet. Dat maakt het tot 2 verschillende speelfiguren. En dan hanteer ik graag 2 verschillende termen, vooral om het voor de lezer inzichtelijker te maken.

Met vriendelijke groeten,     Berry Westra