Wijze(R) krijgt een gezicht

Wijze® is een initiatief van Bridgelesnijmegen.

Het is de bedoeling dat daar mensen die net van bridgeles, de beginnerscursus,  af komen, door middel van speelervaring voorbereid worden om serieus te gaan spelen op een bridgeclub. Hierbij is extra begeleiding nodig.

Als je net van cursus komt (of al eens hopeloos van een club bent afgegaan) heb je wel geleerd hoe de basisregels van het bridge zijn voor bieden en spelen, maar op een club komen daar een aantal nieuwe dingen bij. Zo wordt er sneller gespeeld dan je gewend bent (4 spellen in 30 minuten), worden er scores genoteerd, moet je uitleg geven over uw biedingen en kan er een arbiter aan tafel worden gevraagd.

Op zich allemaal begrijpelijke zaken, maar als beginner ben je daar absoluut niet op voorbereid. Je bent blij dat je net door boekje 1 en 2 hebt gehad 🙂

Bij Wijze(R) wordt je hier in alle gemoedsrust op voorbereid. Dat gebeurt door veel te spelen, waardoor je het geleerde ook in de praktijk kunt aanwennen, worden er lesbrieven uitgedeeld met elke keer een ander onderwerp over bridge of de regels en leer je langzamerhand het tempo wat op te voeren.

Iedereen mag twee jaar  meedoen (vanaf de oprichting drie jaar) en dan wordt men geacht “rijp” te zijn om naar een club over te stappen. Je kunt dan meteen meedraaien en weet voldoende van de hele gang van zaken om ook “echt” mee te doen.

WijzeR geeft bij voldoende deelname begeleiding in twee verschillende lijnen. De nadruk ligt in beide lijnen op het zich eigen maken van de geleerde lesstof uit boekje 1 en 2: de basis van het bridge.

We beginnen met ongeveer 30 minuten les. Hier wordt een onderwerp uitgediept, stof herhaalt, problemen besproken, evt. een spel besproken.

Daarna speelt men in beide lijnen in eigen tempo een aantal andere voorgestoken spellen. Daarbij kan op elk moment een van de begeleiders geraadpleegd worden.

In de ‘groene’ beginnerslijn zal de begeleiding het meest intensief zijn. In de ‘rode’ gevorderdenlijn kan het tempo wat hoger liggen.

Elke les/bijeenkomst zijn er minimaal twee begeleiders / docenten aanwezig om te helpen.

Verder ga je kennismaken met alles wat je op de club kan tegenkomen. Zo wordt aandacht besteed aan speeltempo, arbitrages, competitievormen, ethiek en gebruiken op de club, inclusief de bediening van de bridgemates.

U ontvangt na iedere zitting de uitslag van de zitting en informatie over uiteenlopende onderwerpen tevens krijgt je de persoonlijke score per email toegezonden. Geef dus je e-mailadres even door.

Op de website van WijzeR komen de uitslagen en standen te staan. Ook kun je daar relevante gegevens en mededelingen lezen over de Passageclub WijzeR.

De begeleiders zullen elkaar gedurende het seizoen afwisselen. Zij zijn er om je te helpen. Dat wil zeggen dat je ons kunt roepen voor vragen of problemen met het bridgegebeuren. Wij zullen je bovendien veel aanwijzingen geven bij het bieden en uitspelen om daarmee je routine en spelplezier te vergroten. Op deze passageclub mag men maximaal 2 jaar spelen. Aan het eind van deze periode krijg je een overzicht van verenigingen die nieuwe leden willen verwelkomen.

Veel plezier en succes!

 

De begeleiders en docenten:

Huub Hilgers, Betsy van Kruisbergen, Harry Huijgen

 

Functie

Voorzitter:                    Huub Hilgers                            Bridgedocent

Secretaris:                     Betsy van Kruisbergen         Bridgedocent

Penningmeester:        Betsy van Kruisbergen

Webmaster:                  Harry Huijgen                          Bridgedocent

Ledenadm.:                   Huub Hilgers

Ondersteuner:               Ryks de Jong                           Bridgedocent

 

Reacties

 1. Anneke ten Cate says:

  Goedemorgen meneer Hilgers,

  Ik heb eeb vraag:

  Wij, 5 vrouwen, zijn afgelopen voorjaar begonnen met bridgen zonder hulp, gewoon om eens te kijken of we het leuk zouden vinden. En ja, dat vinden we.
  Is er voor ons een mogelijkheid om aan te sluiten bij de lessen in Café Groenewoud en op welk tijdstip zou dat dan zijn?

  Ik hoop spoedig iets van u te horen,
  met vriendelijke groet,

  Anneke ten Cate

  • Huub Hilgers says:

   Anneke
   Leuk dat je reageert
   Ik ben benieuw hoe jullie het bridgen hebben opgepakt. Naar ons idee hangt het namelijk daarvan af. Hebben jullie de TV cursus, ‘Iedereen kan bridgen gevolgd’, zelf een boekje ter hand .genomen, zo ja welk boekje.
   Op de Donderdagavond gaan mensen spelen, begeleid verder leren, die minstens één boekje hebben gehad, vandaar mijn vra(a)g(en.
   Je kunt (ook) reageren naar info@bridgelesnijmegen.nl

 2. Bijgevoegd spel heb ik zeker een keer of 4 gespeeld maar altijd down, 4 verliezers, ik kan wat wegwerken in schoppen maar krijg het niet voor elkaar.
  Een terugkerend probleem, wat zijn mijn verliezers zowel in troef als in sans en hoe werk ik ze weg.

  De foto met van het kaartspel heb ik je per mail gestuurd, kan niet bijgevoegd worden bij dit bericht.

  Groetjes Janny